Mangulica, saveznik dobrog zdravlja
Svinje mangulice proglašene su za genetski resurs, a zbog visokog kvaliteta mesa i specifičnih osobina, interesovanje za ovom vrstom mesa i prerađevina sve je veće.
Najnovije stručno mišljenje o nutritivnim vrednostima mangulice razbilo je predrasude o svinjetini kao masnoj i najmanje zdravoj vrsti mesa. Naime, proizvodi od mangulice zbog svog sastava pozitivno utiču na vrednosti holesterola – smanjuju nivo lošeg (LDL), a povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola. Sadržaj holesterola u mesu mangulice je u proseku za 50-75% niži u odnosu na prosek sadržaja holesterola u svinjskom mesu drugih rasa.
Intenzivno farmerstvo i jednostrana selekcija rezultirala je, između ostalog, i velikom razlikom mangulica i mnogih plemenitih rasa. Preostale mangulice rezultat su uglavnom prirodne selekcije i seoskih gazdinstava, koja nisu bila u mogućnosti da primenjuju klasičnu veterinarsku preventivu i kurativu.