Naslovna | O mangulici > Zdravo meso izvrsnog ukusa

Zdravo meso izvrsnog ukusa

 

Meso mangulice ima izuzetne nutritivne vrednosti. Ima veliku hranljivu gustinu – 100 g svežeg mesa sadrži 15 do 20 g visoko-vrednih belančevina, što čini 40% ukupnih dnevnih potreba. Izuzetan je izvor vitamina B, posebno tiamina (zadovoljava čak 50% ukupnih dnevnih potreba), vitamina B6 (20% ukupnih dnevnih potreba) i vitamina B12 (30% ukupnih dnevnih potreba ljudskog organizma). Nisu zanemarljive ni vrednosti gvožđa, sadrži čak 10% ukupnih dnevnih potreba. To je posebno važno za neke kategorije kao što su deca u rastu i razvoju, trudnice, dojilje i sve žene u generativnom periodu, koje su veoma sklone hipohromnoj anemiji, gde je unos proteina, gvožđa i vitamina B12 krucijalan za prevenciju.

 

Od mesa mangulice moguće je napraviti sve tradicionalne proizvode: šunku, pršutu, sušene i dimljene kobasice, kulen, čvarke, mast. Svi ovi proizvodi sličnog su ukusa kao i drugi uobičajeni svinjski proizvodi, čak i boljeg, veoma su sočni, obiluju punom aromom, a zdravstveno gledano i kvalitetniji u odnosu na konvencionalne svinjske proizvode.